Olympos Teleferik Facilitions..
OLYMPOS BEYDAĞLARI MİLLİ PARKI

Teleferiğimiz Beydağları Sahil Milli Parkı’nın merkezinde, antik çağlarda Olympos Dağı olarak da bilinen, 2365 m yüksekliğe sahip Tahtalı Dağı’nın zirvesinde bulunmaktadır. Tesisimizin de bulunduğu bölge bakanlar kurulunun 16.03.1972 tarihli kararı ile Milli Park olarak ilan edilmiştir. Güneybatıda Antalya'nın Sarısu beldesinde başlayan Milli Park sınırı yaklaşık 34.425 hektar alana sahiptir. Akdeniz kıyısında bulunan Kemer ve Kumluca ilçelerinin yakınından geçen bu bölge, güneyde Gelidonya Burnu’na kadar uzanır.- bolge6.tarimorman.gov.tr


Devamını okumak için linke tıklayınız. 

Olympos Teleferik Facilitions..
BEYDAĞLARI MİLLİ PARKINDA YÜRÜYÜŞE ÇIKMAK

Dağın kısa, fakat zaman zaman şiddetli geçen kışında yapılacak olan zirve yürüyüşleri için profesyonel donanıma ihtiyaç duyulur. Ancak dağın zirvesine ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında çıkılması, orta derece kondisyona sahip, geniş yaş dağılımında bir yürüyüşçü kitlesi için, yaygın olarak temin edilebilen, sağlam yürüyüş donanımı ile mümkündür. Beycik ya da Kuzdere mevkileri ile zirve istasyonumuz arasında ulaşımı sağlayan yürüyüş patikası işaretlenmiştir. Antik çağda Fethiye ile Antalya arasında uzanan Likya yürüyüş yolunun bir etabı da Tahtalı Dağın eteklerinden geçmektedir. Kuzeyde Göynük Kanyonu, güneyde tarihi Phaselis ve Chimera harabeleri, daha ileride ise Akdeniz kıyı şeridine kadar sık yeşil ormanlar içinde yeşmiş antik Olympos ve Adrasan bölgesi, yakın yöremizin en önemli uğrak yerleridir.

Olympos Teleferik Facilitions..
KEMER-ÇUKURYAYLA-AKBOYUN (TEKİROVA) ROTASI

Tahtalı Dağı’nın kuzeybatısında Çukuryayla’da başlayan bu etap, sizi dağın kuzey yamacı eteklerinden, Yörüklerin kurduğu Yoncalı, Taşkesiği, Peynirlik, Ahatkızı, Kızılalan, Tamtır ve Çatak köylerine ulaştırır. Bu patika el değmemiş sedir ve ardıç ormanların içinden geçmektedir. Tahtalı Dağı’nın sırt kesimlerinde zaman zaman rastlanan parçalanmış kayaların yığıntı alanları bakımından, etabın yüksek zorluk dereceye sahip olmasına neden olur. Eski Yörük köylerinin içinden geçen bu rota, Beydağları sıra dağlarının en güzelleri arasında bulunmaktadır. Çukuryayla ve Akboyun arasında uzanan bu yürüyüş yolunun bitirme süresi için, dinlenmeler de dâhil olmak üzere, yaklaşık 6 saat planlanması gerekir.

Olympos Teleferik Facilitions..
ÇUKURYAYLA-ÜÇOLUK ROTASI

Bu rota deniz seviyesinin 1.650 m yükseğinde bulunan Çukuryaylası’ndan başlar ve Olympos Teleferik tesisimizin de bulunduğu Tahtalı Dağı’nın batı yamacından devam eder. Daz Tepe olarak işaretlenen patikayı takip etmeniz durumunda, Üçoluk yaylasına ulaşırsınız. Çukuryayladan Üçoluk yaylası arasında uzanan rota, sık ormanların haricinde, tek başına zamana ve çetin iklim koşullarına direnen sedirleri de görmek isteyen tüm yüksek irtifa yürüyüşçüleri için çok çekicidir. Bu rotanın yüksekliği nedeniyle, kış aylarında çok zorlayıcı olabileceğine, dolayısıyla profesyonel kış donanımlarına gereksinim duyulacağına dikkat ediniz. Ancak kış mevsimi hariç, rotayı diğer tüm mevsimlerde orta zorlukta, dinlenmeler de dâhil olmak üzere, yaklaşık 4 saat süren bir yürüyüş parkuru olarak tavsiye edebiliriz.

Olympos Teleferik Facilitions..
ANTİK LİKYA'NIN ULAŞIM YOLU - YÜRÜYÜŞ ETAPLARI VE İZLENİMLER

Fethiye ve Antalya arası Toros sıra dağlarının eteklerinde, antik çağdan kalma Likya yürüyüş yolu bulunmaktadır. Bu yoldan Beycik ya da Kuzdere mevkilerinden zirve istasyonumuza ulaşım sağlayan işaretlenmiş bir yürüyüş patikası bulunmaktadır. Kuzeyde Beldibi'nin Hisarçandır yakınında başlayan Likya yürüyüş yolu Göynük kanyonuna devam eder. Burada sarp dağ yamaçların arasından hızla akan ırmak, aşağı kesimlere doğru genişler ve kıvrımlarla Akdeniz yolculuğunu sakin biçimde tamamlamaya çalışır. D400 ana kara yolundan başlayan bir yürüyüş yolu dağlara doğru yükselir ve ırmağın sarp dağ yamaçlarından açığa çıkarak yavaşlayan kesiminde son bulur. Buradan ırmağın daha yukarı kesimlerini keşfetmek isteyenler için yaz aylarında, sıcak tutan dalgıç kıyafeti ve can yeleği kiralama hizmeti bulunur. Devamını okumak için linke tıklayınız. likyayolu.gov.tr

Olympos Teleferik Facilitions..
MESİRE ALANLARI VE DİĞER AKTİVİTELER

Beydağları Sahil Milli Parkı; Topçam, Küçük Çaltıcak, Büyük Çaltıcak, Kargıcak, Beldibi, Göynük Kanyonu, Kesmeboğazı Geçidi, Yarıkpınar ve Çıralı/Yanartaş mevkileri ile yerli halkımıza ve yöremizi iyi tanıyan tatilcilere, doğa içinde kolayca ulaşılabilen gezi, piknik ve dinleme alanlarını barındırır. Ilıman Akdeniz iklimi nerdeyse yılın her zaman diliminde her tür açık hava aktiviteleri için elverişlidir. Doğaya saygılı biçimde kamp, piknik, gezi, sportif yürüyüş ve dalgıç sporu, rüzgâr sörfü ve yelkenli sporları ile birlikte, belirli alanlarda Paragliding, Banana-Trek, Jet-Ski ve su kayağı gibi motorlu su sporlarına izin verilmektedir. Keyifli maceralar ile geçen bir yaz günün akşamında, ferahlatıcı deniz esintilerin eşliğinde Kemer Yörük-Parkı’nda yerel kültür örneklerini görebilir ve rastladığınız bir çay bahçesinde dinlenebilir, ya da Ayışığı Parkı’nda bir restoranda güzel bir yemekte yorgunluğunuzu atabilirsiniz.

Olympos Teleferik Facilitions..
TARİH

Bölgemiz burada gelişmiş ilk ileri uygarlıklar, çok sayıda tarihi bölgesel kraliyet ve ortaçağın süper güçleri ile de anılmaktadır. Günümüze etkileyici yapı, antik sanat eseri, tarihi mezarlık, efsaneler ve mitler şeklinde aktarılan bu miras, bizim bu kültürlere olan ilgimizi hala canlı tutuyor. Devamını okumak için linke tıklayınız. 

Olympos Teleferik Facilitions..
EFSANE VE MİTLER
Olympos

Bizlere Beydağları Milli Parkı’nın Tahtalı Dağı’nda (Olympos), Zeus, karısı Hera ve geniş hanedanlığa ait tanrı ve yarı tanrının hüküm sürdürdüğü bir sarayın bulunduğuna dair tarihi inanç ve anlatımlar nakledilmiştir. Burada güçlü fırtına cepheleri ve ürkütücü yıldırımlar ile sergilenen muazzam bir doğa sahnesine şahitlik edenlerin, eski çağ insanları ile empati kurması ve zihninde tüm tanrıların babası olan Zeus'un sinirli ve hoşnutsuz halini yıldırımlar salarak bildirmesini hayal etmesi oldukça makul gelebilir. Zeus'un kudretli kardeşi olan deniz tanrısı Poseidon'un da burada hüküm sürdürdüğü, deniz ve yeryüzü güçlerinin hâkimi olduğu anlatılır. Devamını okumak için linke tıklayın.